top of page

מי אמר 5 בבוקר ולא קיבל? או - יקיצות מוקדמות ומה עושים איתן

אלא אם כן הקטנטנים שלכם קראו והחליטו ליישם את הטיפים של ״מועדון 5 בבוקר״, אין סיבה לא לצרף אותם למועדון חדש שיאפשר גם לכם לספוג עוד קצת 😴


יש המון סיבות להשכמות מוקדמות של קטנטנים, הבעייה העיקרית עם ההתעוררויות האלו, כמו שבטח חוויתם, היא הקושי לחזור לישון, ובגדול התעוררות בחמש בבוקר די מגדירה את תחילת היום לרב הבית (אם לא לכולו). אז נכון שזו הזדמנות נהדרת לשים מכנסי ריצה ולצאת לסיבוב, אבל בינינו, המיטה נראית הרבה יותר טוב ממכנסי הריצה... (ולמשכימים ורצים ביניכם - איך אתם עושים את זה?!?)




למה בעצם קשה לחזור לישון כשמתעוררים בשעות הקטנות של הלילה?


אפשר בכיף להאשים את הורמון המלטונין - ההורמון שמייצר תחושת עייפות ומופרש בחושך, (ומתחיל סביב גיל חודשיים).

רק לקראת גיל 5-6 חודשים, מבשיל השעון הביולוגי של הקטנטנים והורמון המלטונין המופרש מספיק להירדמות עצמאית בלי עזרה. אבל, הפרשה מוגברת של הורמון המלטונין מתחילה בשעות הערב, כשמחשיך, ומתגברת עד לשעה 2 בלילה. בחמש בבוקר כבר יש צניחה משמעותית בהפרשת ההורמון, ואז לקטנטנים קשה יותר להצליח לחזור לישון.


אז בואו נתחיל מרשימה קצרה של הסיבות הכי ״פופולריות״ שיכולות לגרום להשכמות מוקדמות:


* עייפות יתר - הרבה פעמים דווקא המחשבה לשים במיטה בשעות יותר מאוחרות כדי ״למתוח״ את השינה בבוקר, יוצרת בדיוק את התוצאה ההפוכה. השכבה מאוחרת היא הרבה פעמים דווקא הסיבה ליקיצות מוקדמות ולא הפתרון.

למה אני מתכוונת?

מכירים את זה שאתם גמורים מעייפות ומושכים ומושכים ומושכים ובסוף כשאתם כבר מגיעים למיטה אתם לא מצליחים להירדם? בהסבר הכי פשטני - כשאנחנו לא נותנים לגוף שלנו את מה שהוא מבקש, אנחנו מבלבלים אותו. פתאום מעייפות טוטאלית אנחנו נהיים מלאי מרץ. השינה שלנו, כשאנחנו מגיעים אליה ממצב של עייפות יתר, כבר לא ממש אידיאלית ואיכותית, ואצל תינוקות שינה לא איכותית = סיכוי גדול יותר להתעוררויות במהלך הלילה ומוקדם בבוקר.


* טקס בוקר לא יעיל - גורם לפיתוח ציפייה אצל הקטנטנים למה שמגיע בבוקר (אוכל/מעבר למיטה שלכם הם רק שתי דוגמאות). אם התעוררות בחמש בבוקר יוצרת מעגל של אוכל ו/או פינוקים במיטה של אמאבא - זה דווקא ממש כיף, אז למה לוותר?


* ניסיונות להחזיר למיטה שמסתיימים בוויתור - למרות שהדבר הכי קל בחמש בבוקר (או בארבע או בשלוש...) זה להרים ידיים אחרי שניים וחצי ניסיונות להחזיר למיטה, עקביות היא ה״עוגן״ והכלי שהכי יעזור לכם בטווח הארוך. ניסיונות וויתורים רק מבלבלים את הקטנטנים שפעם מקבלים מסר של יוצאים מהמיטה ומתחילים את היום, ופעם אחרת מקבלים מסר של עדיין לילה וחוזרים למיטה...

גם כשממש, ממש, ממש קשה, השתדלו להיות עקביים. בטווח הרחוק תודו לעצמכם וגם הקטנטנים יהיו רגועים יותר וידעו למה לצפות.


אז איך מטפלים בהשכמות המוקדמות האלו?ֿ הנה כמה טיפים:

* משתדלים להשכיב את הקטנטנים לישון בשעה הנכונה להם לשנת הלילה. השעות האידיאליות הן בדרך כלל 18:30-20:00

* עורכים טקס בוקר ברור

* לא עושים ניסיונות הרדמה ומוותרים


אז בפעם הבאה שקמים בחמש בבוקר יוצאים לריצה...?


#ייעוץשינה #שרוןקרפס_ייעוץשינה #שרוןקרפס_יועצתשינה #השכמות #יקיצותבוקר


7 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page